0

Ανήμερα της Αναλήψεως του Κυρίου ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος συμπαραστατούμενος απ’ τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, τέλεσε τα Εγκαίνια του φερώνυμου Ναού στην Κακκαβιά.

Πιστοί απ’ το χωριό, την ευρύτερη περιοχή και ακόμη από την Ελλάδα μετείχαν στην κατανυκτική και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης, ενός ακόμη Ναού – καρπό της ιεραποστολικής προοπτικής που ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος άνοιξε και καθοδηγεί τριάντα χρόνια τώρα. Εξ άλλου η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο Ιερό Ναό ξεκίνησε πολύ νωρίς απ’ τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου, εξασφαλίζοντας το οικόπεδο, τις άδειες και τις μελέτες.

Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός εγκαινιάστηκε όχι μόνο ανήμερα της Εορτής που τιμάται αλλά και στα πλαίσια της 30ης Επετείου απ’ την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, την εκλογή κι ενθρόνιση δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Συμβολίζει δε στο σημείο το οποίο βρίσκεται τόσο την νέα εποχή που άνοιξε με την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος για την ελευθερία της Εκκλησίας όσο και το γεγονός ότι η Κακκαβιά, τα σύνορα γενικότερα αποτελούν συμβατικές έννοιες απλά ειδικά μέσα στο χώρο της Ορθοδοξίας. Οι πατέρες της συνοδείας του Καθηγούμενου της ιστορικής Μονής της Παναγίας του Μολυβδοσκέπαστη (βρίσκεται αναλόγως πάνω ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας), πατρός Αρσενίου, οι ψάλτες και άλλοι συνεργάτες που συνέβαλαν και βοήθησαν στις σημερινές εορταστικές τελετές εξ άλλου αποτελούν απόδειξη του γεγονότος αυτού.

Μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων των Εκπαιδευτηρίων του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» μαζί με εκπαιδευτικούς συμμετείχαν επίσης με κατάνυξη και χάρηκαν τη σπουδαία και μοναδική ευλογία των εγκαινίων Ορθοδόξου Ναού αλλά και του Αρχιερατικού Συλλείτουργου που ακολούθησε για την Ανάληψη του Κυρίου.